Akibat Kesan Mengambil Ubat Madu Sauda Al-Fateh

Gombak –  Tinjauan PKM DUN Gombak Setia bersama petugas sukarelawan dan ketua Kg Kerdas 3 dalam program ziarah medic, di dapati seorang ibu tunggal yang duduk bersama 2 orang anaknya dan salah seorang diantara anak beliau tidak waras akibat ganguan dalaman.

1 persatu ujian menimpa keatas keluarga ini, nasib malang warga emas yang dikategori di peringkat (Opah), telah ditimpa musibah kerana ghairah untuk menyembuh sakit lenguh lutut yang dihadapi sekian lama.

Atas kepercayaan dan yakin dengan ubat yang dijual oleh penjual daripada Pakistan  yang dikatakan  boleh membantu menyembuh sakitnya, kini beliau tidak berupaya lagi untuk berjalan dengan lebih kuat.

Hanya bergantung dengan tongkat dan kerusi sahaja untuk memberi kekuatan setiap langkah kakinya bagi menuju sesuatu tempat.

Kesihatannya mula terganggu akibat mengambil ubat Madu Sauda Al-Fateh. Walaubagaimanapun Pn. Enon Malfol berusia yang berusia  96thn  masih kuat bertenaga, pandangan mata tidak kabur, otot-ototnya juga masih kuat, tetapi telah tergugat apabila hanya sedikit kelenguhan sendi yang dirasa telah diambil 1 tindakan yang diluar dugaan anak sulong beliau.

Dengan mengambil ubat madu sauda Al-Fateh tersebut, kini ke 2 kaki beliau telah mengalami  luka yang teruk, menanah dengan mengeluarkan lendir. Retetan daripada itu beliau sukar untuk berjalan dengan lancar lagi.

Menurut Enon, beliau mengambil ubat tersebut selama 4 bulan. Pada mulanya beliau lihat hanya sebelah kaki sahaja seperti mengalami gatal-gatal, lama kelamaan seluruh badan beliau juga telah mengalami gatal, berkudis.

Anak & cucu beliau telah meminta agar berhenti meneruskan mengambil ubat tersebut. Kini beliau hanya mengambil ubat di farmasi sahaja untuk menyembuhkan sakit luka yang teruk dialami.

Pihak Doktor yang telah merawat beliau menasihatkan agar Pn Enon berhenti mengambil ubat tersebut mungkin tidak serasi dengan darah beliau.

Katanya lagi,  saya amat merasa bimbang  juga adakah  ubat yang dijual  telah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa. Segalanya berkemungkinan dalam mencari keuntungan berbagai perkara pihak peniaga boleh melakukan apa sahaja dalam kandungan ubat tersebut tanpa mengira kesan kepada pihak pengguna yang lain.

Oleh yang demikian, kepada semua pengguna terutamanya yang suka untuk mengcuba mengambil ubat tanpa meminta nasihat terlebih dahulu daripada pihak Doktor, dinasihatkan agar berhati-hati dan fikirkan kesan akan datang, sekiranya sudah berlaku tiada gunanya lagi untuk kita merasa kesal dengan apa yang berlaku, ujarnya.

Enon telah menerima rawatan rapi daripada pihak Doktor yang telah dilantik oleh pihak PKM Dun Gombak Setia dan beliau telah menerima sumbangan kewangan bagi membantu beliau sekeluarga dalam menanggung kos perubatan seterusnya di hospital.

Editor : Khaulah Azwar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: