Meringankan bebanan Rakyat ” YB DHMA”

Gombak- Meringankan bebanan rakyat adalah salah satu tanggungjawab Adun. Kerajaan Negeri Selangor telah meluluskan skim bantuan pelajar Miskin Negeri Selangor bagi 56 Dun – Dun di Negeri Selangor.


Dibawah Skim Bantuan Pelajar Miskin ini, setiap pelajar miskin yang telah dikenal pasti melalui Pejabat ADUN  telah menerima bantuan yuran peperiksaan sebanyak RM90 bagi pelajar yang menduduki peperiksaan UPSR dan RM120 bagi pelajar yang menduduki  PMR bagi tahun 2009.


Seramai 100 pelajar  telah menerima sumbangan tersebut yang telah disampaikan oleh YB Dato’ Hasan B. Mohamed Ali di PKM Dun Gombak Setia pada pagi ini.  Turut hadir didalam majlis sumbangan Bantuan Pelajar Miskin adalah Tim. Pengarah PKM Dun Gombak Setia Tn Hj Ezani Mansor, Ahli Majlis  MPS, Seluruh Ketua Kg.  dan   Nazir Masjid Ar-Rahimah.


YB Dato’ telah memaklumkan kepada rakyat yang hadir terdapat berbagai keistimewaan yang telah diberikan oleh Kerajaan Negeri dibawah Pakatan Rakyat untuk meringankan bebanan rakyat antaranya membantu ibu tunggal, warga emas,  kemasukan bantuan pelajar IPT  dengan memperolehi sebanyak RM1000, TAWAS dan lain-lain lagi seperti yang telah dijanjikan oleh Kerajaan Negeri didalam Manifesto P.Raya lalu kepada rakyat. Sehubungan dengan itu Yb Dato’ telah memaklumkan kepada rakyat sebelum sesi persekolahan dibuka Kerajaan Negeri juga telah memberi sumbangan Beg, Kasut sekolah kepada rakyat yang  pendapatan tidak melebihi RM1500 kebawah dan  pada hari ini semua rakyat miskin yang telah disenaraikan oleh Pejabat Adun  diraikan lagi  dengan menerima bantuan kewangan.


Beliau amat berharap para pelajar & keluarga yang telah menerima subangan skim ini agar dapat menggunakan wang tersebut dengan sebaiknya dan tidak disalah guna. Semoga bantuan diberikan dapat membantu ibubapa membayar yuran sekolah dan melengakapkan peralatan sekolah anak-anak.

Koleksi FOTOEditor : Khaulah Azwar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: