Mesra Rakyat-Anak Bangsaku akan Kemballi Ke Sekolah

Gombak – Sebagai membuka tirai tahun baru 2010 Kerajaan Negeri Selangor telah merancanakan berbagai program untuk rakyat  “Melalui Agenda MES” yang telah dilancarkan pada Jun, 2008.

Kemeriahan Sambutan Tahun Baru 2010 amat berbeza tahun ini apabila berbagai bangsa dan agama bersatu hati menyambutnya di M’sia.

Tidak kurang juga untuk meraikan kemeriahan ini pihak PKM Dun Gombak Setia menyambut Tahun Baru bersama rakyat dengan mengambil kesempatan mengadakan sumbangan Beg Sekolah kepada rakyat bagi membantu keluarga yang kurang berkemampuan dan Anak yatim piatu.

Sebanyak 39,200 buah beg telah disediakan oleh Kerajaan Negeri Selangor yang akan melibatkan  56 kawasan. Setiap kawasan akan diberikan sebanyak 700 buah beg untuk diedarkan kepada rakyat.

Penyampaian sumbangan beg tersebut telah disampaikan oleh Yb Dato’ Hasan Bin Mohamed Ali  di Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat Pasar Sri Gombak disini pagi semalam. Beg yang bertemakan “Merakyatkan Ekonomi Selangor “ kelihatan amat menarik dan memberi kegembiraan kepada para pelajar yang memperolehi beg tersebut.

Seramai 50 orang yang telah menerima sumbangan beg sekolah dan bagi ibubapa/penjaga yang tidak datang pada hari majlis tersebut untuk mengambil beg sekolah boleh berurusan dengan pihak PKM Sri Gombak berhubung dengan En. Kong.


Ucapan yang telah diberikan oleh YB Dato’ dalam majlis ini, beliau telah memaklumkan kepada rakyat bahawa “Kerajaan Negeri sedang dan bakal melaksanakan berbagai program & aktiviti seta membangunkan pelbagai sumber supaya rakyat berbilang bangsa dan agama mahupun berbeza pemahaman politik sama-sama  dapat menikmati hasil kekayaan selari dengan pertumbuhan pesat ekonomi negeri ini.


Pelaksanaan secara berperingkat dengan mengadakan pelbagai program & aktiviti dalam agenda MES ,sedia memanfaatkan seluruh rakyat selangor daripada usia bayi hingga usia Emas, memberi peruntukan RM1000 kepada pelajar yang akan memasuki IPT. Mereka yang layak menerimanya adalah golongan fakir miskin, OKU, belia menggangur, wanita terpinggir, Ibu tungal  dan lain-lain”.


Semoga ALLAH memberkati segala usaha murni kita semua dibawah pimpinan Pakatan Rakyat  untuk mengekalkan kedudukan Selangor sebagai negeri termaju di M’sia bahkan berjaya menjadikan selangor sebuah negeri yang terindah , bahagia serta mendapat keampunanNya katanya.

Majlis tersebut  diadakan dengan makan bersama rakyat  untuk bersama-sama merasakan kenikmatan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri tanpa mengira kedudukan.


KOLEKSI FOTO


Wasiat Hassan Al Banna yang dihuraikan oleh Dr. Abdul Azim Ibrahim al-Muti’ni. Aku ingin meyentuh wasiat terakhir Hassan Al-Banna iaitu ; Kewajipan lebih banyak daripada waktu, oleh itu tolonglah orang lain supaya memanfaatkan waktunya. Kalau saudara berurusan, singkatkanlah waktu penunaiannya.Maksud Hassan Al-Banna dalam wasiat kesepuluhnya adalah, kita sebagai seorang muslim seharusnya menjaga waktu yang kita ada juga waktu orang lain disekeliling kita. Seharusnya kita pandai dalam mengatur urusan waktu yang pastinya punya 24jam sehari. Jangan dilengahkan sesuatu yang sepatutnya disegerakan. Juga, seharusnya kita menghormati urusan waktu orang lain juga.


Editor :  Khaulah Azwar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: