Majlis Perasmian Kelab Kompang Ezhar

160820091170Gombak Setia-16hb Ogos, 2009 yang bermula pada 8:00pagi-5:30ptg telah mengadakan Masjlis perasmian Kelab Kompang Ezhar. Dengan julung kalinya majlis ini telah dirasmikan oleh YB Dato’ Hasan Bin Mohamed Ali.

Beliau merupakan  penaung bagi kelab ini yang telah dianggotai oleh remaja  dan pemuda.

Tujuan penubuhan Kelab tersebut adalah untuk mengekalkan adat istiadat melayu dimana setiap kali ada majlis perkahwinan atau majlis-majlis rasmi permainan kompang ini menjadi lumrah dalam diri kita sebagai orang melayu untuk menjemput kumpulan pemain kompang untuk hadirkan diri dalam majlis bagi memeriahkan suasana.

Dengan penubuhan Kelab Ezhar ini terdapat beberapa kawasan gombak yang telah telibat untuk menubuhkan kelab tersebut. Kawasan yang terlibat adalah seperti  Balai KRT, Jln Tengah 7, Kg  Tengah Lembah, Gombak.

Kedatangan YB Dato’ telah diiringi dengan pukulan kompang diamana tanda ketibaan beliau untuk merasmikan majlis ini. Alhamdulilah majlis ini mendapat sambutan yang amat baik sekali oleh berbagai peringkat tidak kira muda dan tua.

P8150226

Kedatangan YB Dato untuk merasmikan Kelab Ezhar diiringi oleh beberapa kakitangan Pusat Adun.


P8150227

Pertunjukan Silat oleh salah seorang ahli kepada Yb Dato’ memberi tanda penghormatan didalam majlis peramsian Kelab Kompang Ezhar.


160820091168

Harapan besar Yb Dato’ adalah supaya generasi muda akan mengekalkan adat istiadat ini agar tidak terpupus walaupun zaman terus berubah. Semoga dengan adanya Kelab Ezhar ini maka anak-anak muda tidak membuang masa dengan melakukan perkara-perakara yang tidak berfaedah.

Editor : Khaulah Azwar

Advertisements

One Response

 1. Mutaah RM5 juta
  Oleh Murni Wan Omar
  murni@hemtro.com.my

  KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam, membenarkan bekas isteri Ahli Jawatankuasa Umno bahagian Muar, Datuk Kadar Shah Sulaiman Ninam Shah, menuntut haknya termasuk nafkah mutaah RM5 juta serta edah RM60,000.

  Hakim Syarie, Abdul Shukor Abd Hamid dalam keputusannya membenarkan Fauziah Haron, 53, (plaintif) meneruskan permohonan untuk menutut mutaah, edah, nafkah tertunggak dan harta sepencarian hasil perkahwinannya dengan Kadar Shah, 62.

  Fauziah yang diwakili peguam syarie, Kamar Ainiah Kamaruzaman hadir di mahkamah, manakala Kadar Shah yang diwakili peguam syarie Sulaiman Abdullah, tidak hadir atas alasan berada di luar negara.

  Terdahulu, Abdul Shukor dalam keputusannya menolak bantahan Kadar Shah terhadap permohonan itu yang mendakwa mahkamah berkenaan tidak mempunyai bidang kuasa serta Fauziah tidak mempunyai ‘locus standi’ dalam isu terbabit.

  Beliau berkata Mahkamah Tinggi Syariah mempunyai bidang kuasa untuk mendengar kes itu mengikut Seksyen 46 Akta Pentadbiran Islam 1993 kerana perkara yang membabitkan hal ehwal orang Islam hanya boleh diputuskan di situ.

  “Plaintif juga boleh membawa kes ini di sini kerana tinggal di Kuala Lumpur. Bagi isu locus standi, plaintif mempunyai hak untuk dapatkan keadilan dan membawa kesnya.

  “Mahkamah dapati ada locus standi kerana selepas 27 tahun perkahwinan, kedua-dua pihak dengan suci hati terima bahawa antara mereka wujud ikatan yang sah walaupun didapati ‘fasid’ oleh mahkamah rendah,” katanya.

  Sementara itu Sulaiman memohon semua prosiding di Mahkamah Tinggi Syariah digantung sehingga selesai rayuan keputusan bantahan itu.

  Bagaimanapun, mahkamah menolak permohonan itu dan menetapkan 5 November ini untuk perbicaraan.

  Kadar Shah yang juga Ketua Umno cawangan Bandar Muar dan Fauziah mendakwa berkahwin pada 20 Januari 1980 di Jakarta Timur, Indonesia, dan dikurniakan tiga cahaya mata.

  Kamar Ainiah ketika ditemui di luar mahkamah berkata, perkahwinan anak guamnya tidak dapat didaftarkan berikutan ketiadaan saksi dan dokumen dapat dikemukakan di mahkamah kerana ia sudah lama.

  “Plaintif mahu mengemukakan permohonan fasakh terhadap defendan, tetapi ia tidak dapat dilakukan kerana perkahwinan mereka perlu didaftarkan terlebih dulu. Bagaimanapun, kedua-dua pihak mengaku wujud perkahwinan itu.

  “Anak guam saya membuat tuntutan mutaah, edah, wang yang diserahkan kepada defendan sebanyak RM1.8 juta serta nafkah tertunggak dari November 2002 hingga November 2007 berjumlah RM600,000,” katanya.

  Plaintif juga menuntut hutang defendan RM250,000 dengannya iaitu bayaran kereta yang bekas suaminya berjanji mahu selesaikan serta unit saham bernilai RM1.5 juta.

  Fauziah juga menuntut harta sepencarian mereka termasuk kondominium di Genting Highlands, rumah di Bukit Jelutong, apartmen di Hawaii dan Los Angeles, Amerika Syarikat selain sebuah Mercedes Benz, Porsche dan Ferrari.
  ~~~~~~~~~
  baru AJK cawangan UMNO, tapi senarai pendek harta dia
  1) RM250,000 hutang kereta
  2) unit saham bernilai RM1.5 juta.
  3) kondominium di Genting Highlands,
  4) rumah di Bukit Jelutong,
  5) apartmen di Hawaii
  6) apartmen di Los Angeles, Amerika Syarikat
  7) sebuah Mercedes Benz, Porsche dan Ferrari.

  (belum senarai penuh lagi ish ish ish )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: