PMR wahana tranformasi masyarakat

hasan-ali08Sinar Harian, 1 Dis 2008 – Program mendekati rakyat (PMR) merupakan idea baru Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Dato’ Dr Hasan Mohamed Ali untuk menjadikan masjid sebagai wahana tranformasi masyarakat yang berfungsi 24 jam

” Dengan adanya program seperti ini, masjid bukan sahaj sebagai tempat untuk solat semata-mata tetapi juga sebagai pusat ekonomi, sosial, riadah dan segala-galanya bermula di sini. Tetapi kita perlulah faham bahawa di dalam masjid adalah tempat bersolat, ceramah serta kuliah agama.” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri program pertama PMR yang diadakan di daerah Klang iaitu di Masjid Sultan Abdul Aziz , Kg Perigi Nenas di sini yang mana antara lain untuk merapatkan hubungan antara rakyat dengan kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Antara pengisian program kelmarin ialah beliau menyampai khutbah, mengimamkan solat jumaat, menyampaikan kuliah maghrib, ceramah umum, qiamulail, mengadakan pertemuan dengan ahli jawatankuasa masjid, surau serta penduduk di kawasan terlibat.

Program ini akan diadakan setiap jumaat dan Sabtu di daerah yang berbeza di seluruh Negeri Selangor.

Advertisements

2 Responses

  1. tahnia dato’

  2. “Hanya yang akan memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, serta tetap mendirikan solat, menunaikan Zakat dan tidak takut (kepada sesiapa) selain kepada Allah, maka merekalah orang yang diharapkan akan termasuk dalam golongan orang yang mendapat hidayah”. (S. At-Taubah, ayat: 18).

    Sistem Pengurusan Masjid & Kariah – http://www.masjid.net.my

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: