Kesilapan?

 

Apakah yang dimaksudkan ‘kesilapan’ oleh Dato’ Seri Khir Toyo? Siapa sebenarnya yang silap? Khir Toyo atau pengundi? Kesilapan yang paling besar ialah kesilapan memilih pemimpin dari kalangan mereka yang korup samada korup kuasa mahu pun korup wang rakyat. Adakah dengan memilih ‘pembangkang’ yang mempunyai budi perkerti yang baik, amanah, tidak melakukan maksiat di anggap satu kesilapan yang dilakukan oleh pengundi? Cetek sangat ke pemikiran serta ilmu yang ada pada Khir Toyo walaupun seorang Doktor! Tidakkah dia ketahui ciri-ciri atau kriteria pemimpin dalam Islam.

Pemikiran yang jumud pimpinan UMNO dan Barisan Nasional hanya akan memakan diri mereka. Rakyat perlu dipimpin oleh pemimpin yang boleh membawa mereka sejahtera dunia dan akhirat. ‘Kesilapan’ yang Khir Toyo maksudkan hanyalah berkisar kepada kesejahteraan duniawi yang mana tidak akan di perolehi sekiranya ukhrawi tidak terbela dan sejahtera. Apa gunanya wang berjuta sekiranya hati tidak tenteram?

Guna apa jadi pemimpin dengan kemewahan yang di perolehi hasil kekuasaannya sedangkan masih ramai lagi rakyat yang melarat! Naik muak dan jelek mendengar ucapan-ucapan mereka yang dari pagi hingga ke malam tak habis bercerita tentang ekonomi, projek sana sini dan sebagainya.

Silapkah pemilih apabila mereka memilih pemimpin yang boleh mengisi kekosongan dalam hati mereka? Kuliyah agama di sekat, pembangkang dianggap musuh utama, maksiat berleluasa tetapi pemimpin begini juga masih mendapat undian dan pilihan rakyat cuma kerana rakyat hanya nampak hal dunia!

Kini masa untuk berubah! Orang Cina boleh berubah, orang India boleh berubah, orang Malayu???? Fikir-fikirkanlah…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: